THEATER &
RONDLEIDING

EEN KUNSTZINNIGE ONTMOETING

Theater & Rondleiding van TIC is een interactieve theatrale rondleiding door professionele acteurs in een museale omgeving of publieke ruimte. 

TIC zet theatrale middelen in waardoor mensen letterlijk en figuurlijk in beweging worden gezet: door de verbeelding te prikkelen en de toeschouwer actief en persoonlijk te betrekken bij de tentoonstelling.

ZO WERKT TIC

Eerst verdiepen we ons in de opdrachtgever en zijn vraag: wat is zijn missie, wat is zijn doel, voor wie is de rondleiding bedoeld?

Vervolgens verdiepen wij ons in de context, bijvoorbeeld: wie is de maker, wat wil deze met zijn kunstwerk overbrengen, welke vragen roept het op, maar ook, waar worden wij als kunstenaar zelf door geraakt? 

Op basis van deze context maken wij een conceptplan en vindt er terugkoppeling plaats. Daarna schrijven we een script, zoeken acteurs en andere professionals voor kostuum, film en geluid en gaan over tot de productie.

Bij al onze producten staat artisticiteit voorop, TIC werkt daarom alleen met gepassioneerde makers.

stemmen: Lucien Rentmeerster, Ruurt De Maesschalck, Wouter Maas, Marten Treffers, Huub Laurens, Joachim Hodes, Marja & Anja Brand, Liesbeth Meijer, Patrick Bruggeman, Ruth Veldhuijzen van Zanten

muziek /soundscape : William Bakker

opdrachtgever: Gemeente Rotterdam

Rondje Rijnhaven

Theatrale Soundwalk

Ontdek de oude én nieuwe Rijnhaven.

Een deels drijvend stadspark, strand, hoogbouw en levendige kades zorgen straks voor een unieke beleving, langs op en in het water van de Rijnhaven.

Kruip tijdens de soundwalk Rondje Rijnhaven in het hoofd van kwartiermaker Yuan Jan, luister naar de verhalen en ontdek wat de Rijnhaven zo bijzonder maakt.

Start de soundwalk bij de Rijnhaven- keet naast het nieuwe Luxor Theater. Deelname aan de wandeling is gratis en geheel corona-proof. Het enige wat je nodig hebt is een telefoon en oordopjes.

Duur: ± 45 minuten

Download HIER de soundwalk via Soundcloud

 

Theatrale Architectuur Soundwalk 

‘De appel valt niet ver van de boom’

Beleef het Maritiem District als nooit tevoren. Via de ogen en oren van koerier en student Mats. Ontdek de geschiedenis die op het water, in verborgen steegjes, achter voordeuren of in de liften van de woontorens ligt. En ervaar hoe het bezorgen van een pakketje een onverwachte draai aan het leven kan geven.

Loop deze zintuiglijke Podcast-route met je eigen telefoon.

Vanaf 12 sept 2020 te lopen op ieder moment van de dag ± 40 min

  1. Download HIER de Podcast op je telefoon. 
  2. Gebruik koptelefoon of oortjes.
  3. Ga naar het startpunt: Plein 1940, Rotterdam.
  4. Klik op start. 

Veel plezier!

Tip! Neem een print van de plattegrond mee.

soundtrack: Pim Moltzer

stemmen: Benjamin Murck, Han van den Born, Myranda Mulder, Matisse Laurens, Wouter Maas, Kathlyn Wuyst en Daniëlle Hermans.

mogelijk gemaakt door: Gemeente Rotterdam,  Dag van de Architectuur Rotterdam, Open Monumentendag Rotterdam

stemmen: Bert Van Aken, Léon Dijk, Kimberly Goethals, Margreet de Groot, Robin Laurens, Wendy Voorn, Elise van der Zande

soundscape: Pim Moltzer

mede mogelijk gemaakt door: Delft Marketing, Gemeente Delft, De VAK en Open Monumentendag Delft.

Gouke en de 7 bruggen 

soundwalk voor de hele familie 6+

Loop weg met Gouke, door de binnenstad van Delft.

Op zoek naar kennis raakt deze eigenwijze meid verzeild in een spannend avontuur. Via de raadgeving van zeven oude bruggen, komt ze tot verrassend nieuw inzicht over leren.

Deze wandeling combineert op speelse wijze de geschiedenis van Delft met een hedendaagse blik op de wetenschap van nu. In het bijzonder kennis die is ontstaan tijdens de Gouden Eeuw.

Je hoort, ziet en beleefd wat het Meisje met de Parel, de Oude Bibliotheek TUDelft, en Instagram met elkaar te maken hebben.

Alles wordt extra spannend omdat er gebruik wordt gemaakt van een soundscape waardoor je dit verhaal beleefd alsof je live in een film rondloopt.

Vanaf 11 sept 2020 te lopen op ieder moment van de dag. Duur: ± 60 min.

  1. Download HIER de Podcast op je telefoon. 
  2. Gebruik koptelefoon of oortjes.
  3. Ga naar het startpunt: Voorstraat 30, parkeerplaats Max Havelaarschool.
  4. Klik op start. 

Veel plezier!

Tip! Neem een print van de plattegrond mee. En zorg dat je telefoon goed opgeladen is. Print de route HIER

Yuki en de vloek van de verdwijnende beelden

Het Van Abbemuseum wordt bedreigd met het verdwijnen van beelden. Het een na het andere schilderij vervaagt; de kleuren lopen weg. Het lijkt wel of er een vloek over uitgesproken is. Om de kunstwerken te redden is de Japanse Yuki ingevlogen. Yuki is een Manga-meisje in het bezit van Oosterse krachten om de vloek te verdrijven. Dit kan alleen door heel goed  naar de kunstwerken te kijken. Yuki en haar hulpkrachten gaan hard aan de slag. Maar gaat het Yuki en jullie lukken om voldoende punten te scoren om de vloek te verslaan? En krijgt Yuki uiteindelijk haar eigen spiegelbeeld nog terug?

Yuki neemt jullie mee door de collectiepresentatie The Making of Modern Art. De rondleiding is bedoeld voor het hele gezin.

Er kan ook een gebarentolk bij de voorstelling aanwezig zijn, waardoor de theatrale rondleiding ook toegankelijk is voor dove en slechthorende gezinsleden.

Kosten deelname theatrale rondleiding: €3,- per persoon (exclusief entree), kinderen t/m 5 jaar doen gratis mee.

Deze theatrale rondleiding is ook te boeken voor schoolklassen en k

opdrachtgever : Van Abbemuseum Eindhoven
concept/regie: TIC
spel: Narhea Goossens & Rebecca Schoolmeesters
kostuums: Sergio Cruz

Voor meer informatie

De onderzoeker van alle dingen

De onderzoeker van alle dingen is een nieuwsgierig figuurtje die er van houdt de dingen steeds op een andere manier te bekijken en te beleven. Op zijn kop, achterstevoren, met haar ogen dicht. De mooiste ervaringen verzamelt zij in een heel speciaal doosje. Zij neemt je mee in een speels kijk-experiment: willen jullie meemaken hoe je zelf ook je mooiste ervaring in een doosje kunt bewaren? Samen ontdekken hoe je op een verrassende en fantasievolle manier naar kunst kunt kijken?

De rondleiding is bedoeld voor het hele gezin.

Iedere eerste zondag van de maand is er een gebaren-tolk onderdeel van de voorstelling, waardoor de theater-rondleiding ook toegankelijk is voor dove en slechthorende gezinsleden

opdrachtgever: Van Abbemuseum, Eindhoven
spel: Vivian Liebregts & Narhea Goossens
kostuum: Elise Zeestraten

Link naar trailer https://vimeo.com/2

 

Er was eens… hihi haha

Een interactieve theater ervaring die families meevoert door de geschiedenis van de hedendaagse kunst. Het activeren van de verbeelding is daarbij het uitgangspunt.

Een vergeten en stoffig schilderij breekt uit haar lijst om in het nieuwe Van Abbemuseum op ontdekkingstocht te gaan.

Het is een portret van de excentrieke H.H. van Abbe, een ver familielid van Henri van Abbe. Ze is opgebouwd uit de mooiste pasteltinten en op zoek naar een eigen plekje aan de muur. Tijdens haar zoektocht ontdekt ze een hele nieuwe wereld van kunstwerken. Onbegrijpelijke vormen, verrassende kleuren en beelden. Alles vertelt haar een ander verhaal. Waar soms heel wat om te hi ha lachen valt…….

opdrachtgever: Van Abbemuseum, Eindhoven
spel: Narhea Goossens & Sanne Nagtzaam
kostuum: Jacqueline de Maat

→ link naar trailer

Gekleed in Goud

Een theatrale rondleiding die de ambtskostuums tot leven brengt op de tentoonstelling ‘Gekleed in Goud’ twee eeuwen Nederlandse ambtskostuums’.

Betsy is een kleermaakster, coupeuse met een eigen atelier. Ze maakt en borduurt ambtskostuums in opdracht van ambtenaren en mensen die werkzaam zijn aan het hof. De ontwerpen en borduursels op de kostuums zijn bij Koninklijk Besluit vast gesteld. Betsy voert de bezoeker met verrassende feiten en anekdotes mee in het dagelijks leven van de dragers van deze ambtskostuums.

opdrachtgever: Belasting en Douanemuseum, Rotterdam
spel: Judith Scholten
kostuum: Jacqueline de Maat